marți, 16 iunie 2020

„Eu și copilul meu. Relația părinte / copil. Începuturi. Evoluție. Dificultăți. Reușite” - Maica Sofronia Radulescu (Partea II - raspunsuri la intrebari )

„Eu și copilul meu. Relația părinte / copil. Începuturi. Evoluție. Dificultăți. Reușite” - Maica Sofronia Radulescu  (Partea II - Raspunsuri la intrebarile adresate )




Cum ne educam pe noi in starile de furie atunci cand avem dialog cu copiii?
Sa intram in casa dupa ce facem un duș duhovnicesc “Doamne iti dau tie durerea mea, tristetea mea, ajuta-ma TU”
De multe ori copiii sunt oglinda parintilor. Ei ne arata tulburarea noastra, neasezarea noastra. Sa profitam de asta. Seara sa ne gandim “oare copilul nu mi-a aratat ceva azi despre mine ce nu am constientizat?” Avem nevoie sa descarcam starile, altfel le descarcam pe sot sau copil, si e bine sa le dam lui Dumnezeu. 

Sfat: Tații de fete: Faceti complimente ca e frumoasa, sa o laude. Si de iesit cu fetele. Este foarte importanta relatia tată-fiică! Ca altfel va pica in prima plasa a primului făt frumos care apare si ii spune ca e frumoasa. Pentru ca vrea sa auda asta, si daca ii va spune altcineva asta va fi inselata. Trebuie sa auda de la tata, ca sa nu caute in alta parte sau sa o surprinda cand aude prima data.

Intre ce ani se formeaza atasamentul securizat? 
Pana la 15 ani. Primul an de viata este decesiv. Autorul cartii “nascut anxios”, spune ca, copilul care este adoptat in primul an de viata si iubit, aproape ca nu va mai exista rani si traume din trecut in sufletul lui. Primul an de viata este cel mai valoros.

Este o varsta a copilului in care este prea tarziu sa repari ce ai gresit? 
Niciodata, pocainta repara orice oricand. “Iata Eu le fac pe toate noi” Dumnezeu le face pe toate noi. Sa avem nadejte ca le vindeca.

Gelozia pt un alt fratior apare la orice varsta? 
Depinde cum este relatia cu parintele. Daca atasamentul este securizant gelozia nu va fi atat de grava. Depinde de firea copilului si de mai multe lucruri.

Cum actionam cu un copil care tipa, urla si nu ne asculta cand incercam sa il linistim?
Sa inceapa timpul unul la unul, pe rand cu parintii, si se va mai calma furia din ea. Copiii de multe ori, mai mult lacopilul evitant ,nu dau nici un semn ca se bucura ca a venit mama dar inima ii bate mai tare, fapt ce arata ca doreste conectare. Trebuie validat ca il iubim, ca ramanem cu el. Cu cat practicam mai des asta copilul va iesi din stari mai usor.

Cum facem sa inteleaga copilul de 2 ani ca o anumita purtare este gresita? Tipa si loveste. 
Foarte greu. Putem sa il punem sa aleaga. Alegi sa ma mangai si sa ma imbratisezi sau alegi sa ma lovesti? Si vom vedea ca da sa ne imbratiseze. Sa avem timp cu copilul si dupa ce se calmeaza sa ii explicam. Cartea “Inteligenta Parentala” de Daniel... recomandat de citit.
Sa cautam solutii de dat copilului. El nu are posibilitatea de a arata sentimentele. Putem descarca fețe ce reprezinta stari ca vesel, trist, nervos si sa il punem sa arate de pe imagini. Si el ne va arata ce simte, va recunoaste si il va ajuta mult. Cu cat mai repede incepem cu atat mai mult il va ajuta.

Frica copilului cum se poate vindeca? 
In spatele oricarei frici exista o dorinta. Trebuie descoperita si ajutata sa se indeplineasca.

Pentru copii putem face o cutie a dorintelor. Poate sa puna o singura dorinta pe zi. Si la sfarsitul saptamanii daca gasim 7 biletele cu pantofi, inseamna ca isi doreste mult. Daca sunt diferite dorintele inseamna ca nu isi doreste ceva concret.
 Si impreuna cu el putem stabili ce isi doreste, mergem cu el la magazin sa aleaga, sa se decida. Cerem ceva in schimb pentru dorinta, (ex sa stearga mereu papucii) si in functie de suma pe care o are de castigat. Se deprinde in copil dorinta de a aduna si a fi responsabil.


Sa avem mereu gandul de rugaciune al Sf Siluan “Doamne sufletul meu e tulburat, nu stie ce sa faca, lumineaza minte mea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ajutor pentru Siluan

BAckground