sâmbătă, 9 aprilie 2011

Cum pictam o icoana ortodoxa pe lemn

La rugamintea unei prietene , incerc sa prezint pe scurt cum pictez eu o icoana ortodoxa in stil bizantin , nu am pretentia ca e modul cel mai corect :)

Avem nevoie de : lemn , tempera de la Fondul Plastic si Koh i Noor, pensule de diferite marimi ( eu folosesc Milan numerele de la 0 la 7) , foita aurita, mixtion, serlac ( alcool tehnic ) , un ou, putina apa si otet, un carbune de desen foarte moale. Toate materialele se gasesc in magazine specialiate de arta.
Apoi alegem modelul de icoana pe care vrem sa il pictam si in scoatem la imprimanta sau xeroxat. Sigur, desenul poate fi facut si cu mana libera, dar e mult mai dificil.
Se prepara emulsia de ou in felul urmator : de pe galbenusul de ou se indeparteaza excesul de albus, prin invartirea galbenusului, incet, pe o foaie de ziar. Cand e uscat, se inteapa galbenusul si continulul e colectat intr-un borcanel. Scopul e sa nu punem in emulsie si pielita care inveleste galbenusul . Apoi se pune o jumatate de gouace de apa si 2 picaturi de otet.


Apoi ne pregatim pentru desenarea modelului. Eu am ales o icoana cu Sf. Arh Gavriil. Cu ajutorul carbunelul coloram toata suprafata de pe spatele imaginii si apoi intindem praful de carbune cu degetul , pentru a fi acoperite toate zonele . 
Lipim foaia cu modelul pe lemn, cu partea data cu carpune pe partea preparata a lemnului si apoi cu ajutorul unei pensule cu capatul ascutit urmam conturul icoanei . Scopul e sa transferam desenul pe lemn:

Incepem sa pictam ! Culorile se folosesc in felul urmator : se pune culoare din tub pe farfurie si se dilueaza numai cu emulsie. Nu se va folosi sub nici o forma apa pentru a dilua culorile! Dupa ce am terminat cu o culore , spalam pensula intrul borcanel cu apa , stergem pensula de un servet si abia apoi continuam cu o alta culoare , la fel, diluata cu emulsie . Pentru contur eu folosesc umbra arsa . Dupa transferarea desenului se lasa 5 minute sa se usuce si apoi stergem excesul de praf de carbune cu ajutorul unui servetel.


Urmeaza aplicarea foitei. Pe zonele in care vrem sa lipim foita aplicam Mixtion ( un fel de lipici ) . Pentru ca mixtionul e alb e util sa punem in el cateva picaturi de cerneala pentru a avea un contrast mai bun atunci cand il aplicam pe icoana . Astfel vom vedea toate zonele in care am aplicat mixtion. Atentie acesta sa nu fie aplicat prea gros, se pune doar un singur strat. Apoi se lasa sa se usuce 5 minute. Pentru a verifica daca mixtionul e uscat trecem cu dosul degetelui deasupra lui si vedem daca "scartaie":
 

Foita se pune pe o coala de hartie si cu grija se aplica pe icoana, in bucati cat mai mari . Cum eu am avut un lemn mic , o singura foita mi-a acoperit toata icoana . Apoi se apasa usor cu o pensula mare pentru a fixa foita, iar pe zonele unde nu am avut mixtion, foita se va desprinde .
 



 Peste foita se aplica un strat de serlac, cu pensula. Nu am poze cu aceasta etapa.
Trecem la aplicarea culorilor. Pentru icoana aceasta am folosit : sienna arsa, sienna naturala,  ocru auriu, ocru galben, rosu englez, negru , alb titan, verde de china, albastru de prusia , galben auriu .



Etapele aplicarii culorilor sunt de la zonele cele mai inchise , numite umbre , pana la zonele cele mai deschise. In final se aplica blicurile de lumina. Partea de aplicare a culorii e un subiect foarte larg, de mare finete, momentan nu ma simt in stare sa il detaliez. Recomand cartea 'Erminia icoanei bizantine" . De asemenea fiecare e liber sa mearga dupa cum ii dicteaza lui inima si simtul artistic. Important e sa nu ne dorim cu ardoare ca icoana noastra sa iasa identica cu modelul. E aproape imposibil, fiecare din noi are personalitatea lui, unicitatea lui si la fel va fi si icoana .

O icoana pe aceasi tema,  finalizata arata asa :


14 comentarii:

  1. Andreea, e tare interesant si frumos ce spui tu aici! Bravo! Mie mi se pare... greu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos şi migălos!
    Ai explicat foarte bine paşii. Eu pictez sticla cu acrilic, am folosit şi tempera cu gălbenuş însă vopseua se crăpa fin în timp, acum îmi dau seama că nu am folosit o diluţie aşa cum trebuie.
    Lemnul cum îl prepari? Sau îl iei gata preparat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mariana, sa stii ca la dilutie am gresit, e un galbenus si 3 parti apa :) Dar era tarziu cand scriam, se vede si pe greseli de fapt.
    Lemnul il cumpar gata preparat. Sper sa am ocazia sa invat si cum se prepara .
    Sa stii ca tare ma bate gandul sa prictez si eu pe sticla, macar un model , doua. Poate faci cateva poze cand pictezi sa invat si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, as avea si eu cateva intrebari, sunt foarte incepatoare: De unde as putea sa cumpar Mixtion, ce este? Ce fel de foita este, cea pe care ati folosit-o?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mixtionul e un fel de lipici care se foloseste pentru lipirea foitei. Foita e schlagmetall, adica o imitatie de foita de aur. Eu am cumparat-o dintr-un magazin specializat pe produse de arta. Ca sa te ajut am cautat pe google si am gasit aici :http://www.complexart.ro/foita-imitatie/ Tot pe acelasi site am gasit si mixtion http://www.complexart.ro/adeziv-pentru-foita-de-aur-mixtion-15-min-100-ml-mixtmass100.html
    Sper ca raspunsul sa fie de folos si te astept si pe viitor :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari!....incerc de ceva vreme sa prind curaj sa incep si eu ...cativa pasi spre pictura.
    Doamne ajuta!
    Milica, prof. religie

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai nevoie de clei de oase si il pui cam in proportie de 12% in apa rece, si-l lasi sa se inmoaie(se umfla putin).Apoi il incalzesti fara sa dea in fierbere, sau clocot si il intnzi pe lemn intr-un strat subtire.Poti face asta de 3-4 ori, dar trebuie ca fiecare strat sa se usuce aprox.24h. Apoi pentru grund adaugi creta de munte(seamana cu praful de creta)in clei si procedezi la fel, intins uniform pe straturi, apoi dupa ce se usuca slefuiesti suportul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se pune si panza aplicata dupa cleiul de oase si pe canturi si din cate stiu eu trebuie sa fie 7 straturi cu grund se da cate unul in fiecare zi se lasa la uscat 24 de ore si dupa ce se usuca se da cu smirgal

      Ștergere
  8. pot folosi si acrilice pentru aceasta pictura?

    RăspundețiȘtergere
  9. :) candva am pictat si eu Icoane dar vreau sa va spun k eu nu am nici-o Icoana pictata de mine k am dat la fiecare si zilele m-am hotarat sa imi fac si pt mine dar nu mai retin tot ce am invatat ca sunt multi ani in urma ....de la o profesoara foarte buna care era un exemplu foarte bun pt multi dintre noi

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamne ajuta, Sint foarte multumita ca am gasit situl tau Andreea. De cind ma chinuiesc sa pictez si eu icoane ! Am facut una singura pina acum. Nu am asimilat tehnica, nu gasesc unde sa cumpar materiale... care sa le trimita in strainatate. Acum, cu sfaturile tale, voi putea cu adevarat sa fac si eu un pas inainte. Totusi, magazinul www.complexart.ro nu trimite in strainatate, deci iar m-am impotmolit.
    Nu am cuvinte sa-ti multumesc de generozitatea ta cu care ai impartasit ceea ce sti. Dumnezeu sa te ajute si sa-ti dea sanatate in continuare ca sa ne mai inveti.

    RăspundețiȘtergere
  11. Andreea cum as putea da de tine?
    Un contact te rog.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ajutor pentru Siluan

BAckground